Tak jsem podlehl současné mánii s drony a taky jsem jeden postavil. Já jsem stavitel a rád vím jak jednotlivé části fungují, proto jsem se nedal cestou nákupu kompletního stroje. Postupně jsem se rozhodl pro Tarot 810. Jakýsi kompromis z hlediska velikosti. V současnosti bych se možná rozhodl pro velikost 680. Problém sehnat vhodný přepravní obal, hmotnost, ...

2015 07 tarot810

Jednotlivé komponenty jsem postupně objednával z Aliepres. Postupně jsem sestavil rám Tarot 810, nainstaloval motory GARTT 6X ML4414, regulátory Hobbywing X-rotor 40A opto a vrtule Tarot 1555. Jako řídící systém jsem zvolil DJI Naza-M V2. Je to hlavně z důvodů ceny protože kvalitnější řídící jednotky jako DJI A2 nebo DJI WooKong které jsou několikanásobně dražší. Protože každý komponent je kompromisem mezi cenou a užitnými vlastnostmi stál jsem před stejným problémem při nákupu baterie. Nakonec jsem zvolil baterie TATTU 8000 mAh 25C (3s1p - 2 kusy) se kterým prázdný dron bez gimbalu vydrží létat zhruba 15 min s rezervou na přistání zhruba 20%. Trochu oříšek bylo nastavení elektroniky, ale za pomoci kamarádů kteří mají s drony bohaté zkušenosti se všechno podařilo a provedli jsme zkušební let. Víc z konstrukce je vidět z obrázků. Vyrobil jsem držáky baterií z Al plechu. a jsou v nich umístěny sériově propojené dvě baterie 3s1p a současně k nim je uchycen gimbol. V současné době pracuji na oživení gimbolu s nosností zhruba 500g.

2015 07 gimbal

Zase se jedná o cenový kompromis protože gimbol s možnosti rotace o 360° je cenově někde kolem 800 USD. Dron jsem vybavil zasunovacím podvozkem pro který jsem musel udělat k základní konstrukci držáky. Pro rozbočení napájení jsem použil rozbočovací desku Tarot, která celou instalaci zjednoduší. Regulátory mám umístěny na základní desce rámu, motory měli dostatečně dlouhé kabely, které jsou protaženy v trubkových nosnících motorů. Původně jsem pro napájení řídící jednotky měl extra baterii. Na doporučení zkušeněnjších jsem napájení připojil přimo na hlavní baterii. Pomocnou baterii použiji na napájení gimbolu a AV vysílač.

Zatím jsem dron vyzkoušel v různých letových režimech. Fascinuje mě návrat na místo startu. S jakou přesností je dron schopen se vrátit. Samozřejmě i další technické vychytávky, které zabezpečuje elektronika. Jako je chod jen na 5 motorů. Současně jsem zkoušel jeho stabilitu za silného větru kolem 10 - 15 m/s. Při silném větru měl dron trochu problém s klesáním. Trochu to připomínalo padající list. Situce se trochu zlepšila při zasunutém podvozku. Jak budu mít nějaké další zajímavé{jcomments on} postřehy z létání s dronem tak je sem doplním.