Nový přírůstek v mojí letecké flotile je Extra 300 standart desing. Pochází ze stavebnici od firmy Wild Hare RC dodanou Marian Trpkošem z Dobrušky.
Jedná se o velice pěkně a čistě zpracovanou stavebnici letadla o rozměrech: rozpětí 2130 mm, délka 1930 mm. Osazenou motorem ZDZ40RV. Jsou použitá serva: výškovka 2xHS475, směrovka HS755HB, křidélka 2xHS645MB, plyn FS3001, spínač napájení zapalování se signalizací. Celková dokompletace a drobné úpravy modelu zabrali zhruba 50 hodin.

2007-07-extra300 07 

 14.8.2007 byl proveden zálet, po problémech s motorem který si pořád nechce nechat říct a jeho chod není spolehlivý jsem se odhodlal do vzduchu. U motoru doufám, že se umoudří až bude zaběhnutý.

2007-07-extra300 08 

Letadlo jsem po startu drobně dotrimoval a vyzkoušel rozsah rychlostí. Po krátkém seznámení mohu konstatovat že je letadlo naprosto nezáludné, drží stopu a chová se celkově velice klidně. před přistáním byla drobná nervozita ale podařilo se přistát docela rozumě, bez větších problémů. Kolega celý zálet natočil.

 

V současné době po opravě a seřízení motoru ve firmě ZDZ, kde seřízení provedli při osobní návštěvě na počkání. Odstranili problém s karburátorem. Oceňuji jejich přístup. Létání s tímto modelem je velice příjemnou záležitostí. Model je schopen jít na přistání velicmi pomalu. Zatím se s ním učím létat.

Zkušenosti po nalétáných 20 hodinách. 

Po drobných opravách spojů řídkým epoxidem, což byla jediná vada na kráse celého letadla, jsem se pokusil ho vyšperkovat o pilota a palubní desku. Samozřejmě přibylo na váze a 3D akrobat by nad tím asi kroutil hlavou.

2007-07-extra300 37

Já ale nejsem žádný 3D akrobat a jsem rád když se mi povede zalétat pár pěkných obratů. Ačkoliv se jedná o akrobat tak si dovolím tvrdit že je letadlo daleko hodnější než například Cesna 182, kterou také vlastím. Na přistání se dá jít velice pomalu a letadlo je stabiní i při velmi malých rychlostech. Za dobu co se modelaření věnuji jsem neměl létavější stroj.